top of page

Munch

Publicerad i Upsala Nya Tidning 24/3 2023



Det biografiska dramat är en lika trött som ekonomiskt trygg genre. Därför var det bara en tidsfråga innan den norska expressionisten Edvard Munch blev föremål för en samtida storproduktion. Regissören Henrik M. Dahlsbakken har dock valt en något okonventionell metod för att berätta om Munch, genom att låta fyra olika skådespelare gestalta fyra episoder i konstnärens liv. Parallellt får vi följa Munch som 21, 29, 45 och 80 år, i en uppsättning betydelsebärande händelser och möten med särpräglade estetiska uttryck.


Resultatet är ojämnt. 80-åriga Munch spelas av en kvinna, vilket funkar fint. Att berättelsen om 45-åriga Munch som befinner sig på ett psykhem däremot är filmad i svartvitt känns som ett hopplöst klyschigt sätt att förmedla depressivitet. Episoden med 21-åriga Munch skvallrar förmodligen om hur ett traditionellt porträtt hade sett ut – en olyckligt kär Munch sveper omkring i vackert pastelltonad lantidyll. Samtidigt blir det den mest helgjutna och engagerande berättelsen. Den gestaltning som verkligen sticker ut är den av 29-åriga Munch som utspelar sig i nutid. Ratad av konstvärlden springer ynglingen osaligt omkring på nattklubb i Berlin som en annan hipster. Frågor väcks. Är syftet att göra Munch relaterbar? Eller att visa på konstens tidlöshet, alternativt tajmingens betydelse för en konstnärs genomslag?


Liknande projekt har sjösatts förut. Ett berömt exempel är Bob Dylan-filmen ”I’m not there” där sex skådespelare gör egna tolkningar av Dylan. Genom ett sådant angreppssätt tycks man opponera sig mot idén om ett alltomfattande narrativ. Istället vill man visa på konstnärens mångsidighet. Konceptet är intressant men riskerar att bli spretigt. Trots att jag är en stor förespråkare för det korta och koncisa så lider ”Munch” av att den är flera filmer i en.


Viaplay, som är det bakomliggande produktionsbolaget, producerade även Hilma af Klint-filmen ”Hilma” förra året och har låtit båda gå direkt till strömning. Jag menar att de tydligt separerbara episoderna vittnar om en anpassning till strömningsformatet, den konstnärliga ansatsen till trots. Växlingen mellan skådespelare och paletter blir snarare en unique selling point än en fungerande helhet.

Comments


bottom of page