top of page

Everything everywhere all at once

Publicerad i Upsala Nya Tidning 20/5 2022

Indiefavoriten ”Everything everywhere all at once” är en underhållande men visuellt utmattande film som driver sitt koncept för långt


Multiversum är i ropet just nu, och inte bara inom superhjältegenren. Här kretsar handlingen kring den till synes ordinära Evelyn, en sönderstressad tonårsmamma och tvättomatägare som plötsligt finner sig i själv i centrum av ett drama där parallella verkligheter drabbar samman. För att bli en fullt utrustad actionhjälte måste hon hämta krafter från sina jag i andra universum. Och fullt utrustad actionhjälte blir hon – Michelle Yeoh är fenomenal som Evelyn. Likaså Ke Huy Ouan som hennes make Waymond.


Kreatörerna Kwan och Scheinert håller inte igen, filmen har maxpuls från ruta ett och bjuder på en visuell kakafoni. Det fungerar bra i filmens första del – det är underhållande och uppfriskande oförutsägbart i sin saliga blandning av kung fu, absurdistisk humor, maskeradkalas och samtidskommentar. Men tyvärr håller filmen inte riktigt ihop. Efter den första delen blir hela konceptet överhettat och substanslöst. Det är svårt att uppbåda entusiasm när knasigheterna ökar exponentiellt.


Bakom allt krimskrams döljer sig en berättelse om komplexiteten i att vara mamma och både ifrågasätta sina livsval och samtidigt tacka dem. Det är originellt och ambitiöst att gestalta den erfarenheten genom en berättelseform som luckrar upp tid och rum. Men ack så pretentiöst.

댓글


bottom of page